Skoči na glavno vsebino

»Čas za pogovor« je bil naslov prireditve ob 20. obletnici skupin za samopomoč in drugih skupin, ki delujejo v okviru Osnovne šole Litija in Društva Sožitje Litija in Šmartno. Prireditev je potekala v sredo, 1. 3. 2023, v avli šole.

Skupine za samopomoč so skupine, v katerih se srečujejo ljudje s podobnimi težavami in življenjskimi izkušnjami. Na srečanjih se pogovarjajo, družijo, izmenjujejo svoje izkušnje in drug drugemu nudijo človeško oporo. Skupine so namenjene učencem, staršem in učiteljem. Cilji skupin so izboljšati kvaliteto vzgojno izobraževalnega dela v šoli, zmanjševati stres in poklicno izgorelost, strokovna in osebnostna rast, izboljšati komunikacijo in vzdušje v šoli, skupno iskanje rešitev za izpostavljen problem, vzpostavitev trdnih medsebojnih odnosov, ki so ohranijo tudi izven skupine.

Osrednja gostja je bila Ksenija Ramovš, magistra sociologije in diplomirana socialna delavka, direktorica Inštituta Antona Trstenjaka, ki že vrsto let deluje tudi na področju razvijanja in uvajanja programov za kakovostno staranje, sožitja med generacijam in dobrih medčloveških odnosov. Poudarila je, da človek živi z drugimi ljudmi v družini, službi, osebni družbi in v širši skupnosti. Lepo sožitje z ljudmi je največji kos njegove življenjske sreče.

Predstavili so se člani vseh skupin, ki delujejo v letošnjem šolskem letu in sicer skupina staršev, intervizijska skupina učiteljev, skupini za samopomoč z elementi samozagovorništva Face 1 in Face 2 in Naj – stniška skupina učencev ter skupina staršev Objem, ki je delovala pred leti. Program so z nastopom popestrili člani učiteljske pevske skupine Triad, učenci interesne dejavnosti Kulturne urice, Tajda Kralj in Nejc Felkl  ter člani šolskega pevskega zbora. Skozi program so gostje spoznali delovanje programa v vseh teh letih, ki je unikum v slovenskem šolskem prostoru. Poudarili so pomembnost pogovora in skrbi za sočloveka. Pripravili so tudi darila in sicer vrečko iz recikliranih plastenk, svinčnik s semeni in zgibanko. Učenci posebnega programa vzgoje in izobraževanja so s svojimi učitelji spekli piškote in pripravili pogostitev.

Sledil je prigrizek in ČAS ZA POGOVOR, ki ni nikoli izgubljen čas.

 

Nataša Zupan Cvetežar

IMG_8187

Slika 2 of 8

Dostopnost