Skoči na glavno vsebino

V okviru programa Erasmus +, je v Osnovni šoli Litija zaživel projekt »HEART« Healing Eart ART.

Ena izmed nalog omenjenega projekta je bila tudi The future designers at work.

V ta namen so v mesecu septembru 2019 organizirali novo interesno dejavnost z naslovom Iz starega v novo, v katero so se lahko vključili vsi učenci Osnovne šole Litija. Mentorstvo interesne dejavnosti so prevzeli Marija Bregar Hostnik, Matjaž Bizilj in Barbara Klanšek, pridružili pa so se še učitelji Renata Dimnik, Marjana Črnugelj, Maja Gelb in Mojca Hauptman Jovanovič.

Interesna dejavnost se je odvijala enkrat mesečno, po dogovoru v popoldanskih urah. Vključeno je bilo 12 učencev Osnovne šole Litija in Podružnice s prilagojenim programom. K sodelovanju so povabili modnega oblikovalca Davida Bacalija, ki je s svojimi idejami in ogromnim znanjem še kako pripomogel in obogatil njihovo delo. Poleg mentorjev osnovne šole, so se na povabilo pridružili tudi zunanji prostovoljci Rina Grošelj, Polona Simonišek in Jelka Bric Rink. S svojimi spretnostmi in znanjem o šivanju so delo še bolj popestrili.

V začetni uvodni delavnici, ki je potekala že v mesecu septembru, je bil učencem predstavljen pregled, ki je zajemal razumevanje in prepoznavanje mode, oblikovanje tekstilij in oblačil. Prikazana je bila zgodovina oblačenja, modne smernice in proces oblikovanja oblačil. Potekal je razgovor o recikliranju oblačil. V naslednjih delavnicah so učenci spoznali osnovne tehnike šivanja in ročne spretnosti tekstilnega oblikovanja. Kot tekstilno-oblačilno podlogo so uporabili že uporabljena ponošena oblačila in jih s svojimi idejami in pomočjo mentorjev preoblikovali v konceptu recikliranja. Učenci so v okviru dejavnosti pridobili celovito izkušnjo o celotnem procesu od začetne ideje, realizacije produkta do predstavitve.

V mesecu februarju, 6.2.2020 so v Osnovni šoli Litija pripravili modno revijo, na kateri so učenci kot modeli predstavili svoja novo ustvarjena oblačila. Dogodek je bil skrbno načrtovan, delo celotne ekipe. Na pomoč pri urejanju učencev na sami modni reviji sta priskočili tudi frizerki Simona Podlesnik in Nataša Hribernik.  Za glasbeno presenečenje pa so povabili  glasbenika, reperja Zlatka, ki je s svojimi sporočilnimi verzi še bolj popestril večer.

Interesna dejavnost se je z mesecem februarjem, 6.2. 2020 zaključila. Prispevek o modni reviji je bil objavljen na lokalni televiziji ATV, članek o dogodku pa v časopisu Svet 24 in reviji Zvezde Lady.

Modno revijo si lahko pogledate na Youtubu (link).

Dostopnost